Over de Gentse Azalea

Een beetje geschiedenis…

De azalea kwam eind 18e eeuw voor het eerst vanuit China en Japan naar onze streken. Net op dat moment was de sierteelt in de regio rond Gent in volle bloei. Dit in combinatie met de nabijheid van de stad en de goede infrastructuur vormde de ideale voedingsbodem. Neem daarbij dat het klimaat en de bodemsoort de azalea wel op het lijf geschreven leken. En ziezo, de Gentse azalea was geboren! Dankzij talrijk onderzoek en veredeling is het aanbod tegenwoordig enorm. De Vlaamse telers speelden hierin een zeer belangrijke rol.

Erkend streekproduct

Vandaag de dag komt bijna 85% van de Europese azalea’s uit Oost-Vlaanderen. De Gentse azalea werd dan ook in 2010 erkend als BGA (Beschermde Geografische Aanduiding). Daarmee was de Gentse azalea het eerste Europese sierteeltproduct dat deze erkenning kreeg. Om een azalea als Gentse azalea te mogen aanbieden, moeten zowel de plant als de teler aan strenge kwaliteitseisen  beantwoorden. Kortom: met een Gentse azalea haal je een topproduct van eigen bodem in huis!

Milieuvriendelijk geteeld

Bij de teelt wordt zuinig omgesprongen met energie en gewasbeschermingsmiddelen. Zo wordt er gewerkt met een combinatie van biologische en chemische bestrijdingsmiddelen. De azalea wordt een flink deel van het jaar buiten gekweekt. Alleen tijdens vorstperiodes worden de serres verwarmd om te voorkomen dat de temperatuur onder 0°C zakt.

Enkel op het einde, wanneer de azalea’s in bloei getrokken worden, stookt men in de azaleakwekerij de kassen warm tot 18 à 20°C en wordt er extra belichting ingezet. Deze periode duurt echter zo’n 2 à 3 weken op een totaal teeltproces van1 à 1,5 jaar. Bovendien gaat het om een typisch product van eigen bodem waarbij een minimum aan transport nodig is. Een behoorlijk energiezuinige plant met een kleine ecologische voetafdruk dus!

Kwaliteitslabel

Enkel azalea’s die in Oost-Vlaanderen gekweekt worden en aan strenge kwaliteitsnormen voldoen, mogen verkocht worden als ‘Gentse azalea’. Kwekerijen kennen deze normen als de ‘PAK-voorwaarden’. PAK staat voor Project Azalea Kwaliteit.

Voor dit project werden objectieve kwaliteitscriteria opgesteld. De telers worden onderworpen aan onafhankelijke controles, moeten deelnemen aan bloeiproeven en hun producten moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Zo moet 80% van de bloemknoppen hun bloemkleur al tonen en zijn er strikte regels over de bladkwaliteit. De potplant moet onkruidvrij zijn en een verzorgde, propere bloempot wordt gegarandeerd.

Een echte Gentse azalea herken je aan het ‘Gentse azalea’-etiket of aan de BGA-stempel op de achterkant van het plantetiket van de erkende kwekers. Alle erkende kwekers vind je hier. Deze zijn aangesloten bij het PAK en garanderen je een Gentse azalea van topkwaliteit.